Terug

Geselecteerde ideeën Ureka 8

Geselecteerde ideeën Ureka 8

Yvonne Gillis en María Isabel Martínez Segura en Maurits Sanders uitklapper, klik om te openen

BEFAST

Jaarlijks krijgen 1 miljoen mensen te maken met een herseninfarct genaamd Posterior Circulation Infarct Strokes (PCIS) waarbij slecht 10% terugkeert naar normaal functioneren. Vroegtijdige diagnose is belangrijk om zo snel mogelijk de juiste zorg te kunnen leveren. Op dit moment is er een grote kans dat patiënten een klinische misdiagnose krijgen op de SEH of bij de huisarts, omdat symptomen niet makkelijk herkenbaar zijn. PICS kan goed worden vastgesteld door gestructureerd oogbewegingen te analyseren. Maar deze meting is moeilijk uitvoerbaar voor artsen met weinig ervaring. BEFAST kan PCIS vroeg detecteren door oogbewegingen te diagnosticeren via AI en een smartphone. BEFAST draagt door vroege detectie bij aan gezondheidsuitkomsten en zorgt voor minder kosten en een betere kwaliteit van leven voor de patiënt (minder invaliditeit, hospitalisatie, diagnostische testen).

Juul Grootel en Marcella Burghard uitklapper, klik om te openen

Rehabilizer

Mobiliseren van beademde patiënten op Intensive Care is belangrijk, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Enerzijds kan het voor de patiënt een onprettig en angstig gevoel geven en anderzijds zorgt het voor extra handelingen voor verpleegkundigen en fysiotherapeuten.  De beademingsbuis moet tijdens mobiliseren namelijk altijd ondersteund worden om trekkrachten en te voorkomen. Met de Rehabilizer, kan de beademingsbuis worden gestabiliseerd op de schouders van de patiënt. Zo zal er minder angst en discomfort door de patiënt worden ervaren en zijn er minder mensen nodig  bij het mobiliseren van beademde patiënten. Dit zal bijdragen aan een betere revalidatie.

Bart van der Wal uitklapper, klik om te openen

Utrecht Cement Remover

Elk jaar worden 800 revisieoperaties verricht van gecementeerde heupprotheses (vanwege loslating of infectie van de heupprothese). Het verwijderen van de prothese gaat snel, maar het wegnemen van het botcement is een problematisch proces. Hiervoor moet het hele dijbeen in de lengte worden open gezaagd zodat het botcement bereikbaar is. Dit leidt tot een lange operatieduur, veel bloedverlies, lange revalidatie en een grotere kans op complicaties. Met de Utrecht Cement Remover kan het botcement op een snelle, veilige en nauwkeurige manier worden verwijderd zonder het been open te zagen. Dit kan met een zaagmal die per patiënt op maat wordt gemaakt op basis van CT beelden en een speciaal zaagje die vanuit de mal het cement wegzaagt. Dit lost een wereldwijd probleem op. Deze methode kan later worden opgeschaald naar schouder-protheses.

Floortje Scheepers, Malou Mesman, Leon Neve uitklapper, klik om te openen

Eye Catcher

Oogcontact met de patiënt is voor de psychiater essentieel voor het diagnosticeren, monitoren en behandelen van zijn/haar patiënt. Op dit moment is het online niet mogelijk patiënten recht in de ogen te kijken. Daardoor kan de diagnostiek en behandeling kwalitatief slechter zijn bij een online consult. Gedurende de huidige COVID crisis, maar ook in de toekomst zullen online consulten toenemen. Een oplossing voor dit probleem is noodzakelijk. Door een slimme en betaalbare techniek met (half doorlaatbare) spiegels toe te voegen aan bestaande communicatie-devices zoals laptop, tablet, telefoon of desktop, kan direct oogcontact wel mogelijk worden gemaakt en kunnen veel behandelingen ook online kwalitatief goed worden uitgevoerd.

Ilse van Rijssen, Olaf Verschuren, Jeroen Dudink, René van de Vosse uitklapper, klik om te openen

Sleep Stim

Door middel van slimme technologie kan de slaapkwaliteit bij kinderen met cerebrale parese worden geoptimaliseerd.  Het verlengen van de diepe slaap heeft een positief effect op het geheugen, hersenontwikkeling en herstel van hersenschade. Ook maakt in de diepe slaap het lichaam groeihormonen aan en wordt het immuunsysteem versterkt. Sleep Stim stimuleert de diepe slaap met geluid. Door de slaapgolven (EEG) te meten gedurende de nacht en korte tonen te laten horen tijdens de diepe slaap tijdens de opgaande beweging van de hersengolven kan de diepe slaap worden gestimuleerd. Door dit in te bouwen in het Sleep Stim kussen kan het worden toegepast zonder draden en elektrodes en zal deze methode breed toepasbaar zijn bij kinderen tijdens de revalidatie en het geheugen en het leren van motorische taken worden verbeterd.

Bernadette Jeremiasse (PMC), Jesse Bosma uitklapper, klik om te openen

Infuuts

Kinderen met ernstige of chronische aandoeningen zijn vaak langere tijd opgenomen in het ziekenhuis en daarbij gebonden aan een infuus. Voor een gezonde ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk spelen en bewegen. Fietsen is een goede en leuke manier van bewegen, maar dat gaat lastig als je gebonden bent aan een infuuspaal. Infuuts is een speciaal ontworpen driewieler die gemakkelijk een infuuspaal kan voortbewegen. Hiermee kunnen zieke kinderen met een infuus toch blijven bewegen en spelen en zich op een normale manier ontwikkelen.

Joris van Montfrans, Marieke van Summeren uitklapper, klik om te openen

Thuislab

Veel zieke kinderen moeten structureel naar het ziekenhuis komen voor bloedafname via een vingerprik. Dit is belastend voor het kind, de ouders en de zorg. Deze bloedafnames zouden thuis door de ouders of door het kind zelf kunnen worden gedaan. Dit biedt alle voordelen van zorg op afstand. De kinderen zijn in hun vertrouwde omgeving en minder angstig en de ouders hoeven niet steeds naar het ziekenhuis te reizen wat een hoop organisatie scheelt. De Thuislab Tool  is een volledig pakket waarmee het thuisprikken .kan worden gerealiseerd. Gestart wordt met een pilot met kinderen met jeugdreuma. Daarna wordt het uitgebreid.; (nb. adres in de pitch is een fake adres)